събота , 13 юли , 2024

АКТУАЛНО

Актуално:

30 ГОДИНИ АУС “АКАДЕМИК”

Уважаема академична спортна общност,

Университетският спорт се развива, независимо от сложното обстановка, следствие политически маневри, напрежение в образователната система, неглижиране на спорта и всички онези събития с негативна стойност към спорта.

Националната многоспортова университетска федерация АУС “Академик” е лицензирана от ММС и международните федерации EUSA и FISU.

Организирането на университетския спорт в Държавен спортен календар и Международен спортен календар е основната дейност и приоритет на Федерацията.

Учредяването на АУС „Академик“ през 1993 година по предложение на професор Кабуров, ректор на Национална спортна академия, поставя началото на организирания университетски спорт в България.

30-годишната история на АУС “Академик” е изпълнена с достойни международни и национални спортни събития.

Над 5000 студенти спортисти ежегодно участват активно в националните университетски шампионати, в зимните и летни университетски игри и национални универсиади.

През последните 12 години се организират и провеждат повече от 25 спорта, добавят се нови спортове.

Българският университетски спорт се представя достойно на международното спортно поле през изминалите години и има сериозен потенциал за призови класирания и медали.

Университетският спорт е част от учебната програма за спорт на университетите и уникална възможност да се подготвят състезатели и отбори за участие в националните шампионати.

През 2023-та година университетският спорт ще се организира и провежда под мотото на 30 годишнината от създаването на АУС „Академик“.

През 2023 година са заложени спортни събития в 23 вида спорт, в различни формати като университетски зимни игри, национални универсиади, летни университетски спортни игри и ще бъдат излъчени университетите победители и индивидуалното класиране на студентите.

Планира се участие в най-големия летен университетски спортен форум на FISU Световни летни университетски огри в Китай. Предвижда се организиране на участие на университетите в европейските университетски шампионати в различни видове спорт на EUSA.

През 2020 година България кандидатства и спечели кандидатура за Световно първенство по ориентиране за 2024 година, което ще се проведе в Банско.

Световните университетски организации FISU и EUSA отвориха възможностите за кандидатстване от наша страна за организиране на международни събитията през следващия четиригодишен период.

За добрата работа в АУС „Академик“ изключително много труд полага екипът, съставен от 32-ма колеги специалисти, под формата на доброволчески труд или ниско заплатен. Това са организационният екип от 5 висококомпетентни специалисти в спорта, както и председателите на отделните спортни комисии към Управителния съвет.

Федерацията работи под умелото ръководство на Дирекция „Спорт за учащите“ към ММС и получава финансиране по Програма „Развитие на спорта за учащи“.

Организационният живот на федерацията е сложен, ситуативен и се нуждае от доброволчески труд и възможност за отваряне на една щатна позиция за специалист с организационни умения в университетския спорт.

За наша радост 2023 година започна с участие в Световните зимни университетски игри Lake Placid 2023 през месец януари. Българската делегация, в камерен състав, се представи достойно в спортовете ски алпийски, сноуборд, шортрек и фигурно пързаляне.

След одобрения проект от ММС и осигурено финансиране за провеждане на държавния и международен спортен календар се организират предстоящите Университетски зимни игри, както и Националната универсиада.

Университетските зимни игри ще се проведат в партньорство между АУСА и НПСС в Пампорово, от 21 до 24 март.

Националната универсиада 2023 се организира за трети пореден път под домакинството на Тракийски университет, град Стара Загора и град Ямбол в края на месец май.

Спортните комисии подготвят спортен календар Пролет 2023, който трябва да приключи преди Националната универсиада.

С убеденост за бъднините на университетския спорт, екипът на АУС АКАДЕМИК, пожелава успешна и плодотворна спортно състезателна 2023 година.

доц. Златко Джуров

Председател на АУС „Академик“

 

Уважаеми студенти,

Уважаема академична спортна общност,

Университетската спортна федерация АУС „Академик“ изпълнява заложената спортно-състезателна програма от календарната 2022 година.

Спортният календар включва националните прояви и международните спортни събития от световния студентски спорт под егидата на ФИСУ и европейските университетски игри, ръководени от ЕУСА.

Независимо от сложната ситуация в държавата, Министерство на младежта и спорта одобри и навреме финансира проекта на федерацията за 2022 година, за националния международен спортен календар.

За съжаление и в зависимост от сложната обстановка международните прояви, световни и европейски търпят промяна и затрудняват организацията за участие в тези събития.

Най-голямата международна студентска спортна проява – Универсиадата в Китай се отложи за 2023 година. Финансирането от ММС за участие в световната Универсиада се пренасочи към световните първенства, а именно Световното първенство по ориентиране, което ще се проведе в Швейцария.

България и университетския спорт ще бъдат домакини на световното първенство по ориентиране през 2024 година и участието ни в световните форуми е изключително важно.

Университетската спортна федерация на България организира и участието в европейските университетски спортни прояви на ЕУСА.

През 2022 година няколко университета участват и ще участват в европейски университетски шампионати, а именно: Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ на университетските игри в Полша.

Предстои и се организира участието на Технически университет Пловдив в Истанбул Турция.

Благодарност на ректорите на Шуменски университет и на Технически университет Пловдив за съдействието българският университетски спорт да бъде на международното спортно поле.

На снимките са състезателите по тенис на маса Денислав Денев, Павел Цолов, Серкан Васви и Янислав Желязков представящи България и Шуменски университет на Европейски университетски игри в Лодз Полша с преподавател Теодора Симеонова!

Момчетата заеха 15 място отборно и 9 място за двойката Денев – Цолов!

 

–––––––––––––––––––––––––––––––

FISU WORLD UNIVERSITY CHAMPIONSHIP – SKI ORIENTEERING
СВЕТОВНО УНИВЕРСИТЕТСКО ПЪРВЕНСТВО – СКИ ОРИЕНТИРАНЕ

От 22-26 Февруари  2022г. в Чехия, ще се проведе Световно университетско първенство по Ски ориентиране.

Съставът на българската делегация е:
1. проф . Даниела Дашева , ДН  – водач на делегацията;
2. Иван Дяксов  – отговорен треньор ски ориентиране;
3. Анастасия Дяксовa – треньор ски ориентиране;
4. Андрея  Дяксова  – състезател ски ориентиране;
5. Евангелина Дяксова  – състезател ски ориентиране;
6. Калина Недялкова – състезател ски ориентиране;
7. Александра Влахова – състезател ски ориентиране;

Повече информация за събитието може да получите на официалния уеб сайт  на първенството : 2022 FISU World University Championship Ski Orienteering (wusoc2022.cz)

УСПЕХ !!

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––––

Авторът на рубриката „Спорт“ ДИМИТЪР ДИМИТРОВ РАЗГОВАРЯ с доц. Злати Джуров – председател на Асоциацията за университетски спорт.

Гледай тук

–––––––––––––––––––––––––––––––

Асоциацията за университетски спорт „Академик“ връчи приз на ректора на Тракийски университет – Стара Загора

     Асоциацията за университетски спорт „Академик“ връчи приз на ректора на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков с благодарност за подкрепата и приноса в развитието на университетския спорт в България. Наградата бе връчена от името на председателя на асоциацията доц. Златко Джуров от проф. Димо Гиргинов, който е член на Управителния съвет на федерацията.

Призът бе придружен с писмо, което публикуваме, без редакторска намеса: Може да прочете тук