четвъртък , 8 декември , 2022

АКТУАЛНО

Актуално:

Уважаеми студенти,
Уважаема академична спортна общност,
Университетската спортна федерация АУС „Академик“ изпълнява заложената спортно-състезателна програма от календарната 2022 година.
Спортният календар включва националните прояви и международните спортни събития от световния студентски спорт под егидата на ФИСУ и европейските университетски игри, ръководени от ЕУСА.
Независимо от сложната ситуация в държавата, Министерство на младежта и спорта одобри и навреме финансира проекта на федерацията за 2022 година, за националния международен спортен календар.
За съжаление и в зависимост от сложната обстановка международните прояви, световни и европейски търпят промяна и затрудняват организацията за участие в тези събития.
Най-голямата международна студентска спортна проява – Универсиадата в Китай се отложи за 2023 година. Финансирането от ММС за участие в световната Универсиада се пренасочи към световните първенства, а именно Световното първенство по ориентиране, което ще се проведе в Швейцария.
България и университетския спорт ще бъдат домакини на световното първенство по ориентиране през 2024 година и участието ни в световните форуми е изключително важно.
Университетската спортна федерация на България организира и участието в европейските университетски спортни прояви на ЕУСА.
През 2022 година няколко университета участват и ще участват в европейски университетски шампионати, а именно: Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ на университетските игри в Полша.
Предстои и се организира участието на Технически университет Пловдив в Истанбул Турция.
Благодарност на ректорите на Шуменски университет и на Технически университет Пловдив за съдействието българският университетски спорт да бъде на международното спортно поле.
На снимките са състезателите по тенис на маса Денислав Денев, Павел Цолов, Серкан Васви и Янислав Желязков представящи България и Шуменски университет на Европейски университетски игри в Лодз Полша с преподавател Теодора Симеонова!
Момчетата заеха 15 място отборно и 9 място за двойката Денев – Цолов!

–––––––––––––––––––––––––––––––

FISU WORLD UNIVERSITY CHAMPIONSHIP – SKI ORIENTEERING
СВЕТОВНО УНИВЕРСИТЕТСКО ПЪРВЕНСТВО – СКИ ОРИЕНТИРАНЕ

От 22-26 Февруари  2022г. в Чехия, ще се проведе Световно университетско първенство по Ски ориентиране.

Съставът на българската делегация е:
1. проф . Даниела Дашева , ДН  – водач на делегацията;
2. Иван Дяксов  – отговорен треньор ски ориентиране;
3. Анастасия Дяксовa – треньор ски ориентиране;
4. Андрея  Дяксова  – състезател ски ориентиране;
5. Евангелина Дяксова  – състезател ски ориентиране;
6. Калина Недялкова – състезател ски ориентиране;
7. Александра Влахова – състезател ски ориентиране;

Повече информация за събитието може да получите на официалния уеб сайт  на първенството : 2022 FISU World University Championship Ski Orienteering (wusoc2022.cz)

УСПЕХ !!

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––––

Авторът на рубриката „Спорт“ ДИМИТЪР ДИМИТРОВ РАЗГОВАРЯ с доц. Злати Джуров – председател на Асоциацията за университетски спорт.

Гледай тук

–––––––––––––––––––––––––––––––

Асоциацията за университетски спорт „Академик“ връчи приз на ректора на Тракийски университет – Стара Загора

     Асоциацията за университетски спорт „Академик“ връчи приз на ректора на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков с благодарност за подкрепата и приноса в развитието на университетския спорт в България. Наградата бе връчена от името на председателя на асоциацията доц. Златко Джуров от проф. Димо Гиргинов, който е член на Управителния съвет на федерацията.

Призът бе придружен с писмо, което публикуваме, без редакторска намеса: Може да прочете тук